Zarządzanie licencjami
Starting in April 2025, SketchUp will migrate all named-user subscription products from the Account Management Portal (AMP) to Trimble’s new Admin Console. The Admin Console is where you will manage all of your Trimble products and related accounts, including SketchUp. Each SketchUp subscription will migrate over time, and if you have an account with multiple subscriptions you may need to use both the AMP and the Admin Console. You will be notified by email when your account is scheduled for migration. If your account has already been migrated, or you want to make sure you are prepared for when it eventually does migrate, take a look at our new Trimble Admin Console articles.
Portal zarządzania kontem (AMP) Trimble pomaga zarządzać licencjami na koncie. Tylko właściciel konta lub drugi właściciel konta może dodawać i usuwać licencje. Oczekujące zmiany wprowadzone w ramach zarządzania licencjami są widoczne na liście powiązanej subskrypcji na stronie ustawień planu.
Uwaga: W portalu AMP termin „stanowisko” dotyczy licencji. Subskrypcje produktów są przeznaczone do użytku przez jednego imiennego użytkownika, prawdziwą osobę używającą swojego imienia, nazwiska i adresu e-mail, na czas trwania subskrypcji. Osoba korzystająca z licencji musi być osobą przypisaną do tej licencji podczas zakupu lub odnawiania subskrypcji. Licencji dla jednego, imiennego użytkownika nie można przenosić na innego użytkownika, ale można je aktualizować w określonych momentach. Więcej informacji można znaleźć w artykule Zasady dotyczące przypisywania użytkowników w Trimble i zarządzania urządzeniami.
Dodawanie licencji
Aby dodać licencję do konta:
Kliknij opcję Edit Plan Settings (Edytuj ustawienia planu).
Kliknij kolejno Manage Seats (Zarządzaj stanowiskami) i Add seats to this plan (Dodaj stanowiska do tego planu).
Dodaj odpowiednią liczbę stanowisk i kliknij opcję Continue (Kontynuuj), aby przejść do ekranu finalizacji transakcji i zrealizować zakup.
Usuwanie licencji
Usunięcie licencji będzie skuteczne od daty następnego odnowienia subskrypcji. Aby usunąć licencję z konta:
Kliknij opcję Edit Plan Settings (Edytuj ustawienia planu).
Kliknij opcję Manage Seats (Zarządzaj stanowiskami).

Kliknij opcję Remove Seats From This Plan (Usuń stanowiska z tego planu).
Przejrzyj listę użytkowników, którym przydzielono stanowiska, lub znajdź użytkownika przy użyciu pola wyszukiwania, a następnie wybierz stanowiska do usunięcia. Kliknij opcję Remove from Plan (Usuń z planu).
Podwyższanie i obniżanie poziomu licencji
Jeśli chcesz zmienić licencję przez podwyższenie lub obniżenie poziomu planu, wykonaj następujące kroki:
Kliknij opcję Edit Plan Settings (Edytuj ustawienia planu).
Kliknij opcję Manage Seats (Zarządzaj stanowiskami).

Kliknij opcję Change Seats to a Different Plan (Zmień liczbę stanowisk przez wybranie innego planu).
Wybierz stanowiska z listy użytkowników i kliknij opcję Continue (Kontynuuj).
Wybierz nowy plan obejmujący wybrane stanowiska.