Zarządzanie rolami
Portal zarządzania kontami to starsze narzędzie do zarządzania kontami w programie SketchUp. Obecnie większość subskrybentów zarządza kontami w konsoli administracyjnej Trimble. Więcej informacji można znaleźć w artykule Konsola administracyjna.
Portal zarządzania kontem SketchUp (AMP, Account Management Portal) pomaga zarządzać używaniem produktów dostępnych w ramach subskrypcji. W przypadku subskrypcji z wieloma stanowiskami kontem zarządza jego właściciel, który przypisuje członkom role w sekcji członków.
Uwaga: Każdy członek, łącznie z właścicielem konta, musi być imiennym użytkownikiem oznaczonym prawdziwymi imieniem, nazwiskiem i adresem e-mail.
Role członków
Rola określa poziom dostępu.

Właściciel konta ma pełny dostęp do wszystkich funkcji zarządzania kontem w portalu AMP. Otrzymuje wszystkie wiadomości e-mail z powiadomieniami, faktury zakupu i powiadomienia o odnowieniu. Dostęp właściciela konta obejmuje następujące sekcje:
Moje produkty
Członkowie
Ustawienia planu
Informacje o rozliczeniach
Historia płatności
Drugi właściciel konta ma wszystkie uprawnienia dostępu właściciela konta, ale nie otrzymuje powiadomień ani faktur. Dostęp drugiego właściciela konta obejmuje następujące sekcje:
Moje produkty
Członkowie
Ustawienia planu
Informacje o rozliczeniach
Administrator firmy ma dostęp do wszystkich obszarów potrzebnych do zarządzania stanowiskami w ramach subskrypcji. Dostęp administratora firmy obejmuje następujące sekcje:
Moje produkty
Członkowie
Ustawienia planu (tylko do przeglądania)
Rola użytkownika produktu przeznaczona jest dla użytkowników, którzy nie potrzebują dostępu do dodatkowego konta. Ci użytkownicy mają dostęp wyłącznie do sekcji Moje produkty.
Zarządzanie rolami i dostępem użytkowników
Wybierz opcję Change Role (Zmień rolę), aby przypisać członkowi nową rolę. Członek może zmienić rolę innego członka o tym samym lub niższym poziomie. Na przykład administrator może ograniczyć rolę innego administratora do użytkownika produktu lub dodać użytkownika jako administratora.
Właściciele kont mogą przenieść własność konta na innego użytkownika przy użyciu funkcji Zmień rolę. W takim przypadku ich domyślną rolą staje się rola drugiego właściciela konta.
W obszarze Modify Product Access (Zmień dostęp do produktów) można zmienić zakres produktów, do których dany członek ma dostęp.

Opcja Remove User (Usuń użytkownika) umożliwia usunięcie użytkownika i cofnięcie jego uprawnień dostępu. Cofnięcie uprawnień dostępu nie powoduje anulowania subskrypcji przypisanej temu użytkownikowi.
