Autoryzowanie i usuwanie licencji
Aby korzystać z licencji SketchUp Classic, należy ją autoryzować. Autoryzacja licencji polega na dodaniu informacji o licencji do używanej kopii programu SketchUp, co pozwala na uruchomienie go na komputerze.
Autoryzacja licencji
Autoryzacja działa tak samo w przypadku licencji dla jednego użytkownika i licencji sieciowej. Aby autoryzować kopię programu SketchUp przy użyciu licencji Classic, wykonaj następujące czynności:
Otwórz kopię programu SketchUp i wybierz opcję Add Classic License (Dodaj licencję Classic) na ekranie powitalnym.
Sprawdź, czy w oknie dialogowym licencji wybrana jest karta Classic (Klasyczna) i kliknij opcję Add License (Dodaj licencję).
Wprowadź numer seryjny i kod autoryzacyjny. Jeśli nie wiesz, jak znaleźć te informacje, zobacz artykuł Informacje o licencji Classic.
Kliknij przycisk Add License (Dodaj licencję).
Jeśli masz licencję dla jednego użytkownika, możesz ją autoryzować na maksymalnie dwóch urządzeniach, na których można uruchomić Twoją wersję programu SketchUp. Jeśli program SketchUp autoryzowano na dwóch urządzeniach, zostanie wyświetlony następujący komunikat:
Ta licencja SketchUp Pro została użyta na zbyt wielu komputerach.
Jeśli pojawi się ten komunikat, musisz usunąć autoryzację licencji na jednym z urządzeń, co pozwoli autoryzować licencję na innym urządzeniu.
W przypadku licencji sieciowej program SketchUp Pro będzie działać na urządzeniu dopiero po autoryzowaniu licencji sieciowej przez administratora sieci, o ile są dostępne stanowiska. Jeśli stanowiska nie będą dostępne, zostanie wyświetlony następujący komunikat:
Niestety aktualnie zbyt wiele osób korzysta z programu SketchUp Pro. Wszystkie dostępne stanowiska są zajęte. Możesz poczekać na zwolnienie stanowiska lub skontaktować się z administratorem sieci, aby uzyskać pomoc.
Po wyświetleniu takiego komunikatu może być konieczne skontaktowanie się z administratorem sieci w celu uzyskania dostępu do programu SketchUp. Więcej informacji można znaleźć w artykule Zarządzanie licencją sieciową.
Usuwanie licencji dla jednego użytkownika
Okna
Wybierz kolejno Help > License (Pomoc > Licencja).
Kliknij opcję Remove License (Usuń licencję). Zostanie wyświetlony komunikat z potwierdzeniem.
Kliknij opcję Remove License (Usuń licencję), aby potwierdzić, że chcesz usunąć licencję.
MacOS
Wybierz kolejno SketchUp > License (SketchUp > Licencja).
Kliknij opcję Remove License (Usuń licencję). Zostanie wyświetlony komunikat z potwierdzeniem.
Kliknij opcję Remove License (Usuń licencję), aby potwierdzić, że chcesz usunąć licencję.
Uwaga: Dezinstalacja programu SketchUp nie powoduje usunięcia licencji. Licencja pozostaje autoryzowana na danym urządzeniu, co uniemożliwia autoryzację na innych urządzeniach. W każdym przypadku należy usunąć licencję przed odinstalowaniem programu SketchUp lub zmianą konfiguracji urządzenia.