Zarządzanie planem
Uwaga: zarządzanie licencjami w konsoli administracyjnej Trimble nie jest jeszcze dostępne dla wszystkich kont SketchUp. Jeśli chcesz zmienić swój plan subskrypcji, a nie widzisz poniższych opcji, zapoznaj się z instrukcjami dotyczącymi alternatywnych metod w artykule Zarządzanie planami.
Oprogramowanie SketchUp oferuje kilka różnych opcji dotyczących subskrypcji. Sekcja zakupów w konsoli administracyjnej zawiera narzędzia umożliwiające zmianę planów subskrypcji oprogramowania SketchUp i zarządzanie nimi.
Zmiana planu subskrypcji
Tylko właściciel konta lub drugi właściciel konta mogą modyfikować subskrypcje. Jeśli chcesz zmienić bieżącą subskrypcję na inną, możesz użyć konsoli administracyjnej, aby wybrać nową opcję.
Aby zmienić subskrypcję oprogramowania SketchUp na inny plan, otwórz konsolę administracyjną i wykonaj następujące kroki:
W lewym pasku nawigacyjnym kliknij opcję Produkty i licencje (Products & Licenses).
Wybierz subskrypcję SketchUp, do której chcesz dodać licencje.

Kliknij przycisk Zarządzaj subskrypcją (Manage Subscription).

- Kliknij opcję Manage (Zarządzaj), aby wyświetlić dodatkowe opcje zarządzania subskrypcją.
Uwaga: Jeśli klikniesz opcję Close (Zamknij), te opcje nie będą już wyświetlane.

Kliknij przycisk Change subscription tier (Zmień poziom subskrypcji).

Wybierz nowy poziom subskrypcji. Dostępne będą dwie opcje:
Jeśli koszt nowej subskrypcji jest wyższy, kliknij opcję Continue to Checkout (Przejdź do kasy), aby zapłacić proporcjonalną kwotę za nową subskrypcję.
Jeśli koszt jest niższy, kliknij opcję Schedule Downgrade (Zaplanuj obniżenie wersji), aby zaplanować zmianę subskrypcji na następną datę odnowienia.
Więcej informacji na temat zmiany planu subskrypcji można znaleźć w artykule Zmiana planu na wyższy lub niższy.
Ustawienia automatycznego odnawiania
Automatyczne odnawianie jest włączone domyślnie. Po włączeniu tej opcji subskrypcja oprogramowania SketchUp zostanie automatycznie odnowiona w dniu odnowienia. Jeśli opcja ta zostanie wyłączona, wszystkie produkty i funkcje w tym planie pozostaną dostępne do końca pozostałego okresu subskrypcji. Jeśli plan nie zostanie odnowiony na koniec okresu subskrypcji, dostęp do produktów i funkcji subskrypcji nie będzie już możliwy.
Uwaga: Odnowienia, które nie powiodły się z powodu nieudanej transakcji, są objęte okresem karencji do czasu zakończenia udostępniania usług. Otrzymasz wiadomość e-mail z powiadomieniem o zbliżającym się terminie wygaśnięcia subskrypcji.
Aby wyłączyć ustawienia automatycznego odnawiania planu, otwórz konsolę administracyjną i wykonaj następujące kroki:
W lewym pasku nawigacyjnym kliknij opcję Produkty i licencje (Products & Licenses).
Odszukaj subskrypcję programu SketchUp, którą chcesz zarządzać.
Kliknij przycisk Zarządzaj subskrypcją (Manage Subscription).
Kliknij opcję Manage (Zarządzaj).
Kliknij sekcję automatycznego odnawiania.
Kliknij przycisk Turn off auto-renewal (Wyłącz automatyczne odnawianie).

- Automatyczne odnawianie nie jest już aktywne dla tej subskrypcji.
Ostrzeżenie: Wyłączenie automatycznego odnawiania nie spowoduje anulowania planu subskrypcji ani zwrotu pieniędzy. Więcej informacji znajdziesz w artykule Zwroty i anulowanie.
Aby ponownie włączyć automatyczne odnawianie, wykonaj te same czynności w celu przejścia do sekcji automatycznego odnawiania i kliknij opcję Turn on auto-renewal (Włącz automatyczne odnawianie).