Spara, öppna och ladda ner modeller

I SketchUp för webben sparas och lagras dina modeller i Trimble Connect, en webbaserad tjänst för lagring och samarbeten. Detta skiljer sig från skrivbordsversionen av SketchUp, men det finns ett antal fördelar med att använda Trimble Connect som ett webbaserat filsystem (i motsats till filsystemet på din dator). Så fungerar hantering av filer mellan SketchUp för webben och Trimble Connect:

Spara filer

När du har skapat en ny modell vill du säkert spara den i Trimble Connect. Följ då dessa steg:

1. När du har skapat en ny modell, klicka antingen på filnamnet "Namnlöst" ("Untitled") eller på spara-kommandot i skärmens övre vänstra hörn. Båda alternativen öppnar en dialogruta för Trimble Connect.
    Öppna en modell i SketchUp för webben
  2. I dialogrutan för Trimble Connect, börja med att välja ett projekt att spara din modell i. Med ett kostnadsfritt abonnemang får du åtkomst till ett projekt. Det kallas "SketchUp". Med betalabonnemang kan du skapa fler projekt på web.connect.trimble.com. Inom ett projekt kan du klicka på knappen "Lägg till mapp" ("Add folder") för att organisera ditt arbete i projekt.
  3. När du har valt en plats i Trimble Connect, klicka på knappen "Spara här" ("Save Here").
  4. Spara en modell i SketchUp för webben

När du fortsätter att modellera sparar SketchUp för webben automatiskt din modell med några minuters mellanrum. Du kan även spara manuellt genom att klicka på "Spara" ("Save") i det övre vänstra hörnet. Det är en god idé att spara manuellt innan du stänger SketchUp.

Ett kostnadsfritt abonnemang inkluderar åtkomst till både SketchUp för webben och Trimble Connect Personal, en gratistjänst som ger dig en projektmapp, 10 GB lagringsutrymme för projektet och möjligheten att bjuda in upp till 5 personer att samarbeta på ditt projekt. Användare med betalda SketchUp-abonnemang uppgraderas till Trimble Connect Business med obegränsat lagringsutrymme, obegränsade projekt och obegränsat antal inbjudningar för samarbete.

Öppna filer och senaste filer

När du öppnar SketchUp för webben kan du välja att öppna en modell från hem-fliken (med öppna-knappen eller genom att välja en av dina senaste filer) eller från Trimble Connect-fliken. När du modellerar kan du gå tillbaka till hem-fliken eller Trimble Connect-fliken genom att klicka på menyikonen (ser ut som en hamburgare) i det övre vänstra hörnet. Du kan även välja kommandot "Öppna" ("Open") i menyn för filåtgärder (Öppna en modell i SketchUp för webben).

Tips: Du kan även öppna SKP-modellfiler som lagras på din dator genom hem-fliken.

Senaste filer

Om du väljer att öppna en av dina senaste filer -- en modell du nyligen öppnat eller sparat i SketchUp för webben -- kan du helt enkelt dubbelklicka på filen i hem-fliken (eller klicka en gång på filnamnet). Detta är antagligen det snabbaste sättet att återuppta arbete på en modell som sparats i Trimble Connect.

Visa senaste filer i SketchUp för webben

Listan på de senaste filerna lagras i den webbläsare som du använder för SketchUp för webben. Om du rensar webbläsarens cache, använder en annan webbläsare eller en annan enhet visas inte dina senaste filer. Om detta händer, oroa dig inte. Använd helt enkelt Trimble Connect-fliken för att hitta och öppna din fil.

Öppna filer från Trimble Connect

När du väljer att öppna en fil från Trimble Connect måste du gå till projektet där du sparat filen -- antagligen SketchUp-mappen om du har ett gratisabonnemang -- för att hitta filen. När du har hittat filen kan du helt enkelt dubbelklicka på den eller klicka en gång på dess namn.

Om du har många filer lagrade i ditt projekt kan du välja att växla från miniatyrvy till en lista (). I listan kan du sortera dina filer enligt namn, senast ändrat (datum) eller filstorlek. Det gör det enklare att hitta saker i stora projekt.

Oberoende av om du visar filerna som miniatyrer eller i en lista har varje modell en meny för filalternativ. Där kan du välja att öppna eller radera filer, visa filuppgifter eller se revisionshistorik. Dessa alternativ finns även på hem-fliken.

Filalternativ i Trimble Connect

Revisionshistorik

Varje gång du sparar en modell -- och varje gång SketchUp för webben sparar automatiskt -- skickas en ny version av din modell (en revision) till Trimble Connect. Alltså finns det alltid en säkerhetskopia som du kan återställa. Det är till stor hjälp om din modell skadas, om du lägger till geometri eller komponenter som gör din modell svår att använda eller om du vill gå tillbaka till en tidigare, enklare version av modellen. Så fungerar det:

För att se revisionshistorik för en modell, gå till modellen via hem-fliken (om det är en av dina senaste filer) eller via Trimble Connect. Öppna menyn för filalternativ (ikonen med tre punkter) och klicka på "Historik" ("History"). Då visas en lista på revisioner (ändringar) av filen på höger sida av skärmen.

Revisionshistorik för en modell

När du håller musen över en viss revision i listan visas en åtgärdsknapp: Öppna revision/Open revision.

Om du väljer att öppna en revision laddas den äldre versionen av din fil i programmet. I det tillståndet är alla ändringar du gör tillfälliga tills du väljer att spara dem. När du granskar en revision kan du välja att spara din revision som en kopia av originalmodellen (med ett annat namn) genom att använda kommandot Spara (Save) eller Spara som (Save As).

Tips: Om du väljer samma filnamn som originalfilen återställer du i praktiken din revision. Din modell behåller sin kompletta revisionshistorik, inklusive den senaste sparade versionen innan du klickade på Spara (Save).

Du kan även välja att återställa en revision med kommandot Återställ (Restore) i den blå statusflaggan som visas på vänster sida av modelleringsfönstret.

Återställ en modell från revisionshistorik

Auto-spara och tillfälliga säkerhetskopierade filer

I SketchUp för webben finns det olika mekanismer som hjälper dig att se till att din modellering inte påverkas av problem såsom korrupta filer, webbläsare som kraschar eller anslutningsproblem.

Auto-spara

Som standard sparar SketchUp för webben automatiskt din modellering var femte minut. Om du håller ett öga på Spara-knappen i det övre vänstra hörnet kan du se att programmet sparar automatiskt. Din fil sparas automatiskt på två viktiga sätt. Först sparas en tillfällig, lokal säkerhetskopia i webbläsarens cache. Sedan, om du redan har sparat din modell i Trimble Connect, skickar auto-spara din fil till Connect som en ny revision. (Samma sak händer om du manuellt klickar på Spara).

Tillfällig säkerhetskopia

Återställ en osparad modell

Utöver att ditt Trimble Connect-filregister uppdateras så uppdateras även den tillfälliga säkerhetskopian av din modell som lagras i webbläsarens cache. Om du inte har sparat en modell i Trimble Connect än sparas alltså din modellering i denna tillfälliga säkerhetskopia den första gången filen sparas automatiskt. Det är dock en god idé att spara din fil när du börjar modellera.

Om du avslutar SketchUp för webben utan att spara -- eller om din webbläsare kraschar -- får du ett meddelande nästa gång du öppnar SketchUp. Appen visar då att en återställd fil har hittats och ger dig möjligheten att öppna den senast sparade tillfälliga säkerhetskopian.

Om du tappar din internetanslutning när du modellerar och stänger SketchUp för webben innan du återfår anslutningen bör du få samma meddelande om att återställa din säkerhetskopia. Om du märker att du tappat din internetanslutning när du använder SketchUp rekommenderar vi att du laddar ner din modell som en säkerhetskopia.

När du laddar en återställd fil laddas modellen utan att vara länkad till filen du sparat i Trimble Connect. Om du vill återställa ditt arbete, använd Spara som (Save As) för att skriva över din sparade fil i Trimble Connect. Den senast sparade versionen kan alltid ses i Trimble Connects revisionshistorik om du är osäker på vad du borde göra med en återställd fil.

Öppna från och ladda ner till din dator

Om du föredrar att arbeta med SketchUp-filer som sparas lokalt på din dator är detta möjligt i SketchUp för webben.

Öppna lokala filer

För att öppna en SketchUp-modell som lagras på din dator, följ dessa steg:

1. Gå till hem-fliken genom att klicka på menyikonen (ser ut som en hamburgare) i det övre vänstra hörnet. (Hem-fliken är även den första sidan som laddas när du öppnar SketchUp för webben).
  2. Klicka på Öppna-knappen (Open) och välj "Min dator" ("My computer)
  3. Gå till och välj önskad fil. Klicka på "Öppna" ("Open")

Med denna metod laddas din modell i SketchUp för webben som en tillfällig fil. Din fil laddas inte upp till Trimble Connect förrän du klickar på "Spara" ("Save"). Om du inte vill spara din modell i Connect, följ anvisningarna nedan för att ladda ner din modell till din enhet.

Tips: Du kan även lägga till modeller genom att gå till Trimble Connect-fliken och helt enkelt dra och släppa filer från din dator. Du kan även använda knappen Lägg till modell (Add model). I båda fallen laddas din fil upp och visas som vald. Sedan sparas all modellering i filen i Trimble Connect. Du kan när som helst ladda ner filen till din enhet.

Ladda ner filer

Om du behöver en kopia av din SketchUp-fil -- eller om du föredrar att spara och lagra filer lokalt -- kan du när som helst ladda ner modellen du arbetar på till din dator. Följ då dessa steg:

1. Se till att modellen du vill ladda ner har laddats i modelleringsfönstret.
  2. Öppna menyn för filhantering, längst upp på skärmen.
  3. Välj kommando "Ladda ner" ("Download"). Du ombes att välja en SKP-version att ladda ner. Om du planerar att ladda upp din modell till SketchUp för webben igen kan du välja vilken version som helst. Om du vill använda din fil i en skrivbordsversion av SketchUp måste du välja en version som passar din SketchUp-version.
  4. Klicka på OK för att ladda ner din modell.